vineri, 23 mai 2008

Valorile pe care le promoveaza Partidul Conservator

Individul

Ne exprimăm convingerea că societatea al cărui produs suntem chiar noi înşine poate fi mai bună dacă ameliorăm condiţia materială şi morală a membrilor săi. Suntem întru totul de acord cu ideea că, o dată stabilite atributele umane fundamentale, ele trebuie afirmate. Criza democra-ţiilor apare de cele mai multe ori acolo unde individul/indivizii nu-şi pot manifesta din plin ceea ce au intrinsec (tocmai aceste atribute). Creşterea nivelului de trai prin măsurile economice şi sociale pe care ne propunem să le urmăm au această menire a respectului pentru atributele fiinţei umane. O bună stare economică a individului este în măsură să-i asigure confortul interior, născut din ceea ce vrea şi poate să facă în viaţă. Rezumăm totul la ideea libertăţii de a fi original, de a fi un sine specific între atâtea altele. Ne dorim aşadar să avem o societate în care să nu mai existe frustrare (căci ea subminează bazele democraţiei), ci, din contră, cât mai mulţi indivizi care să se simtă împliniţi cu ei înşişi şi cu posibilităţile lor de a face ceea ce natura le-a hărăzit. Omul pe care îl vede Partidul Conservator este aşadar unul al unei vieţi mai bune, al unui raport mai just între dorinţe şi putinţa de a le satisface.
Familia

Partidul Conservator din România îşi propune să aşeze la temelia valorilor sale respectul şi grija pentru familie. Noi credem că familia este unitatea de bază a oricărei societăţi, locul în care se produc, dar se şi conservă cel mai bine, valorile umane. De asemenea, punem accent permanent pe tradiţie şi pe rezultatele pe care aceasta le exercită asupra prezentului şi viitorului. Dacă reuşim să promovăm cu adevărat un mediu propice în care celulele familiale se susţin unele pe altele, atunci vom avea o societate de succes în care consensul se obţine plecând de la oameni şi nu de la structurile de putere. Noi credem că acel consens social care pleacă de la năzuinţele individuale este cel mai rezistent la schimbările bruşte ale societăţii, fiind în acelaşi timp soluţia cea mai sigură de a cointeresa şi de a combate apatia politică. Treburile cetăţii sunt eminamente treburile cetăţenilor săi, ele neputând fi mai fructuos atinse şi soluţionate decât în cadrul natural al relaţiilor sociale de bază. Suntem decişi să susţinem că familia este purtătoarea acestui mesaj de consens social şi că numai ea poate rezolva problema distanţei reci dintre stat şi cetăţean. Numai pornind de jos, de la ceea ce reprezintă primele forme de interes uman, putem avea o societate sănătoasă în care voinţa individuală poate fi armonizată cu voinţa generală a corpului social. Partidul Conservator crede că normalitatea începe de la familie, iar susţinerea unei vieţi familiale normale nu poate duce decât la normalitate.

Traditia crestina

Pe de altă parte, ne aşteptăm ca aportul instituţiilor religioase la viaţa socială să fie unul consistent, benevol, neînregimentat politic. Biserica, prin valorile pe care le promovează, poate face mult bine acolo unde instituţiile statului par suficient de rigide şi de nedorit ca să pătrundă. Biserica, alături de familie, poate crea acel ţesut minimal de valori, de la care pornind, indivizii se pot constitui în adevăraţi cetăţeni ai societăţii lor. Putem interveni cu succes în soluţionarea retrocedărilor binecuvenite, în favoarea tuturor cultelor religioase. Credem că toate cultele trebuie să se bucure de tratament legislativ şi executiv legal, astfel încât climatul interconfesional de la noi să fie unul propice dialogului şi bunei înţelegeri. Partidul Conservator consideră că religia promovează exact acele valori, complementare cu cele sociale, care duc la o formă individuală mai bună şi mai tolerantă.

Ierarhia valorilor

O societate modernă nu poate rezista şi nici nu se poate perfecţiona în afara acestui principiu al performanţei. Înţelegând totuşi că performanţa este o valoare minoritară, că există o scară cu multe gradaţii a acesteia, nu putem decât să inducem mentalului colectiv o grilă de selecţie în consecinţă. Noi înţelegem ierarhia valorilor nu ca pe o lege de fier a oligarhiei, ci ca pe un scop în sine, ca pe un model normativ menit să aducă în faţă ceea ce societatea are mai bun. Concomitent, dorim să creăm acele condiţii egale în care indivizii pot să performeze pe măsura capacităţii lor. Recunoaştem acest model cultural în toate activităţile cotidiene, iar o conştiinţă generală activă a acestui lucru nu poate decât să ducă la progres. De la activităţile sportive la cele culturale, principiul excelenţei este cel care generează succes. Ierarhia conservatoare trebuie înţeleasă astfel modern, în favoarea individului şi a fiecăruia, departe de ierarhiile de drept divin din trecut. Aşadar, Partidul Conservator îşi propune să creeze condiţii egale pentru performanţe inegale; putem deduce de aici că doar excelenţa şi competitivitatea sunt singurele temeiuri pe care o societate poate să-şi asigure un viitor mai bun.

Patriotismul

Putem fi români, şi chiar mai buni români, nu afimându-ne superioritatea faţă de alte naţionalităţi, ci, dimpotrivă, admiţând caracterul de unicitate şi de originalitate al fiecărei naţionalităţi. Credem că sentimentul patriotic se traduce în termenii utilitarişti ai ceea ce este mai util pentru poporul nostru. Putem creşte nivelul de trai (cultural, educaţional, material, sanitar etc.) pentru societatea pe care o gospodărim, iar asta să fie singura formă de patriotism admisă. Suntem convinşi că, în cele din urmă, vom fi cu toţii cetăţeni europeni şi nu se va mai vorbi despre secole ale naţionalismelor. Un român trebuie să se simtă patriot pentru că aparţine unei culturi de sine stătătoare, pentru că este egal cu alţi cetăţeni europeni de alte naţionalităţi, pentru că meritele sale sunt recunoscute ca fiind ale unei comunităţi de cultură specifică.

Ordinea şi legalitatea

Conservatorii români cred că ordinea şi legalitatea sunt o garanţie a instituţiilor statului de drept. Vom fi cu adevarat credibili, performanţi, democraţi, numai dacă ne asigurăm o justiţie ferită de orice imixtiuni. Numai astfel ea poate să devină a treia putere în stat. Credem cu tărie că fără o justiţie independentă şi performantă sub aspect procedural, toate celelalte puncte ale convingerilor noastre sunt de prisos. Orice teorie despre contractul social nu stă în picioare în absenţa unui sistem just de sancţiuni. Infracţionalitatea pe care o blamăm cu tărie nu încalcă atât legea, cât contractul social. Partidul Conservator consideră că singura menire a legii trebuie să fie respectarea termenilor acestui contract social, adică acea libertate de acţiune care nu intră în conflict cu oricare altă libertate de acţiune.

Armonia sociala

Prin urmare, ne propunem ca tocmai familia, cartierul, satul, comunităţile organice în special, să fie laboratoarele de bază ale societăţii în care să se manifeste valoarea umană. Căci în opinia noastră, omul nu are valoare de sine stătătoare decât în ceea ce am putea numi sistemul de relaţii sociale. Valoarea trebuie să aibă un sistem de referinţă, iar un individ nu are o bună calitate decât într-un mediu social cantitativ şi calitativ. Comunitatea, la rândul ei, este valorizată de către cei care o compun. E limpede că individul şi comunitatea sunt un binom inseparabil, iar noi ne propunem să favorizăm condiţiile în care ambii pot să capete substanţă şi credibilitate. Acesta este un crez umanist pe care dorim să-l urmăm. Vrem să depăşim confuziile iscate de alăturarea celor doi poli de interes (om şi societate) prin asumarea concomitentă a mai multe realităţi. Pe de o parte, omul ca individualitate, este interesat de satisfacerea propriilor sale necesităţi, ceea ce, la rigoare, poate fi o formă de egoism. Pe de altă parte însă, egoismul său este limitat de faptul că el presupune implicit un bine social. Noi vedem binele individului în termeni de bine social şi invers. Depăşim astfel simpla meritologie liberală a interesului individual, dar fără a o nega, ci, mai cu seamă, completând-o prin aportul pe care comunitatea îl are în asigurarea binelui individual. Partidul Conservator doreşte astfel să se situeze dincolo de diferendele doctrinare clasice şi să înţeleagă cât mai bine o realitate care îndeamnă la asemenea argumente: omul şi comunitatea trebuie să fie inseparabile pentru că fiecare au a-şi oferi unul altuia motive de satisfacţie şi succes.
Stimate domn/ Stimată doamnă,

În localitatea ta nu contează ce partid are cei mai mulţi primari la nivel naţional sau cine îl susţine pe preşedintele ţării. Contează ca edilii locali să-şi facă datoria faţă de tine. Pentru asta este important să alegi oameni care să fie aproape de tine, aproape de familia ta şi de nevoile tale.
Aici, lângă tine, sunt cele mai mari probleme!
Aici , lângă tine, trebuie să existe şi soluţia!
O soluţie locală, o soluţie care să vină din dragoste, credinţă şi responsabilitate.

Partidul Conservator aduce in aceste alegeri o echipa noua de candidati, o echipa care isi propune sa vorbeasca mai putin despre politica si sa fie mai aproape de nevoile si problemele adevarate cu care se confrunta locuitorii acestei comune.

Candidaţii Partidului Conservator pentru funcţia de consilieri în Consiliul Local Orţişoara:

  • RĂDMĂNEŞTEAN Adela – învăţătoare;
  • AMBĂRUŞ Florian – şofer;
  • MIRCEA Adrian – şofer;
  • MÎRZA Florin – student;
  • ŞTEFĂNESCU Gabriela – inspector asigurări;
  • RĂDMĂNEŞTEAN Delia – educatoare.

AMBIŢIE, CREDINŢĂ, PERFORMANŢĂ

Noi nu putem spune că am pietruit drumuri, am pus termopane sau am refăcut iluminatul deoarece aceste lucruri se fac din bani publici, dar vă putem spune ce ne propunem să face împreună:

  1. Copiii, tinerii şi pensionarii vor fi o prioritate în toată activitatea noastră.
  2. Pentru sprijinirea tinerelor mame, dorim înfiinţarea unei grădiniţe cu program prelungit.
  3. Înlocuirea şi extinderea reţelei de apă în întreaga comună, şi rezolvarea canalizării, refacerea drumurilor şi trotuarelor prin atragerea de fonduri structurale din Uniunea Europeana.
  4. Introducerea gazului metan în toate satele aparţinătoare comunei.
  5. Deschiderea unui Birou Agricol pentru buna valorificare a produselor obţinute de agricultorii din comuna noastră.
  6. Construirea unor moderne săli de sport în fiecare sat aparţinător comunei Orţişoara.
  7. Deschiderea unui centru pentru sprijinirea persoanelor aflate în dificultate şi persoanelor cu dizabilităţi.
  8. Soluţionarea problemei câinilor fără stăpâni.